Denne gang står Vand under broen i feminismens tegn. Historikerne Janus Rønbach og Jonas Neivelt har besøg af Gunna Starck, der var med til at starte rødstrømpebevægelsen og Femø-lejren. Vi snakker om feminisme i hverdagen, om befrielsen ved at tage på kvindelejr, og om de mænd der stod og rystede i bukserne på kajen, når de skulle modtage deres koner, der kom
Tag: Solidaritet
Udgiver: Mediehuset Solidaritet
For godt en måned siden blev Danmark præsenteret for en ny regering og dens afsindige regeringsgrundlag. Dele af fagtoppen mumlede noget med ”balance i en svær tid” og ”gode takter.” Andre gik så vidt som at tale om en regering med ”vinterdæk på i en kold vinter” til en regering, der leverer ”en kæmpe styrkelse
Jeg savner en varedeklaration på dette program. Det ser ud som om, det skal ligne en form for dokumentarisk folkeoplysning. Men med Anders Lund Madsen i spidsen, der som altid vælger en gøglet tilgang, kommer tv-serien ”Atomkraft – ja tak” til at fremstå som et lidt humoristisk rejseprogram til forskellige interessante destinationer relateret til atomkraftens
Der var ikke festlige langtidsudsigter for vejr og klima, da indbudte forskere fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) sammen med embedsfolk fra København kommune på et møde i festsalen på Rådhuset den 26. januar ridsede op, hvad der venter i de kommende år.
Mødet fandt sted et par dage før udmeldingen om, at januar 2023 er den vådeste måned i dansk klimahistorie.
Tredje episode i Radioaktivs dækning af OK23. Her får vi besøg af Anne Mette Carlsen, der er journalist hos fagbladet for 3F Bygge-, Jord-, og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF). Vi får en snak om hvad BJMF er for en størrelse, hvilke krav der fylder for dem. Vi funderer lidt over radiotavsheden og diskuterer om Bededagsdebatten er en fordel for arbejdsgiversiden.
”Qatar har gennemført reformer, som inspirerer den arabiske verden … og er en frontløber, når det kommer til arbejderrettigheder.”
Sådan sagde den daværende næstformand for Europa-Parlamentet, den græske socialdemokrat Eva Kaili under en ophedet debat i plenum den 21. november 2022.
”Andre her i salen mobber dem, og anklager alle, som taler og forholder
”Det sku’ vær’ så godt, men så’ det faktisk skidt”. Jeg hører den gamle vise om Larsen for mig, når jeg tænker på ”EU-direktivet vedrørende virksomheders due diligence (nøje undersøgelse) for bæredygtighed”. Et direktiv, der er under behandling i EU, og som kræver, at EU-virksomheder fører kontrol med alle led i værdikæden for at undgå at overtræde menneskerettigheder
Der er forskel på folk, og der er forskel på fagene. Men på trods af det, bør grupperne vise solidaritet med hinanden. Det mener Bodil Wedele, der er bygningssnedker til daglig.
Hun blev i 2021 frikøbt i to uger af sin lokale 3F-afdeling BJMF (bygge-, jord- og miljøarbejderne) i Valby. De to uger brugte hun på at rejse rundt til byggepladser for at tage billeder
Mit navn er Flavia. Jeg er født og opvokset i Peru og er quechua. Quechua er navnet på et af de oprindelige folk, der lever i Peru, og som i dag udgør ca. 80 pct. af Perus befolkning.
I dag taler jeg på vegne af Peru-Solidaritetsgruppen, som er et initiativ, der er blevet dannet i forbindelse med urolighederne i Peru. Vi, herboende peruanere, kan ikke stille
I øjeblikket er den danske stat i gang med at købe våben hos det israelske våbenfirma Elbit Systems for 1,7 mia. kroner. Firmaet er blacklistet af flere pensionsselskaber pga. firmaets menneskeretskrænkelser, og Elbit Systems mødes med protester mange steder i verden. Mest markant måske fra den engelske solidaritetsgruppe Palestine Action som denne artikel
Da billederne fra Lützerath ramte nyhedsfladerne den 10. januar 2023, var det en klar påmindelse om, at profit på planetarisk ødelæggelse vil blive beskyttet – om nødvendigt med vold og frihedsberøvelse.
Det multinationale, tyske energiselskab RWEs grådighed må ikke stå over beskyttelse af mennesker og klimaet, sagde Greta Thunberg, som var en
Forfatter Leonard Mortensen er i studiet og fortæller om sammenhængen mellem skizofreni og kapitalismen. Hvordan kapitalismen gør skizofrenien værre og hvordan skizofrene behandles under det kapitalistiske system. Vært: Søren Nørgaard Graven.
Indlægget Skizofreni og kapitalisme blev først udgivet på Solidaritet.
.docxpressoPlugin {
font-size: 83.35%;
}
.h5p_layout {
box-sizing: content-box !important;
}
.h5p_layout *{
float: none;
text-align: initial;
box-sizing: border-box;
}
/*to make sure that floating elements are always inside the document bounds*/
.h5p_layout:after {
content: " ";
display: block;
height: 0;
clear: both;
visibility: hidden;
}
/* a default
Fatamorganaer er luftspejlinger af virkeligheden. De fremstår som virkelige, men kan vildlede folk. Sådan er virkelighedsbeskrivelserne i den offentlige debat også.
Nogle spejlinger har nærmest mytisk karakter: F.eks. at venstrefløjen pr. definition er mindre ansvarlig end de borgerlige. Det er på en eller anden måde lykkedes de borgerlige partier
Hvordan skal vores samfund være i fremtiden? Svaret er: Mere demokratisk. Men hvad kan Folketinget, byråd og borgere gøre for at skabe et mere demokratisk samfund?
Ifølge den demokratiske tankegang har alle én stemme. Tankegangen bygger derfor på lighed. Et mere demokratisk samfund, kan måske også medføre et mere lige samfund.
Spørgsmålet er, hvordan
Radioaktiv dækker OK23 med faglige gæster hver eller hver anden uge. I denne uge er Kaja og Louise fra 3F Fastfood Workers Copenhagen forbi. Vi snakker om organisering af ungarbejdere, hvilke krav fastfoodarbejderne stiller til den kommende overenskomst, og vi følger op på hvad der er sket i OK23 siden sidste uge. Vært: Søren Nørgaard Graven.
3F Fast Food Workers
For et par dage siden spurgte min georgiske svigermor mig nysgerrigt, om vi også har fået mange russere til Danmark. Det vrimler nemlig med russere i Georgiens hovedstad Tbilisi. Der er så mange, der taler russisk i centrum, at min svigermor sammenlignede det med at ankomme til Moskva.
Jeg fortalte hende, at der selvfølgelig bor russere i Danmark, men at det
Denne artikel er ikke tænkt som en historisk analyse af SF’s udvikling siden partiets stiftelse i 1959. Dem findes der flere af. Jeg har heller ikke haft næsen i disse bøger. Artiklen bygger udelukkende på mine erindringer, almindelig avislæsning – og så en enkelt bog, nemlig Gert Petersens erindringer Inden for systemet – og udenfor fra
Enhedslisten er i 2022 endt i en parlamentarisk blindgyde, hvor det udenomsparlamentariske ben blev amputeret og venstrereformismen gennemført i praksis.
Regeringen angriber os alle – og freder de rigeste
Fra dag ét har SVM-regeringen vist, at den er klar til at gå til angreb på lønmodtagere, kontanthjælpsmodtagere, studerende og de etniske minoriteter.
Den 15. januar 2023 blev der afholdt en demonstration foran den serbiske ambassade i København. Baggrunden for demonstrationen var konfliktoptrapningen mellem Serbien og Kosova, samt begge landes forhandlinger med EU om at finde en løsning på den årelange konflikt, som begge lande kan leve med.
Til demonstrationen talte Mimoza Murati. Hendes tale er gengivet
Fodbold set med kulturpolitiske briller
VM i Qatar er for længst slut. Men de debatter, som hele spektaklet har udløst, er forhåbentlig ikke færdige.
Uden VM’et er det næsten sikkert, at emigrantarbejderes forhold i Qatar og dets lederes arrogance over for deres egen befolknings mangfoldighed og krav om menneskerettigheder ikke var blevet udstillet
DR’s seneste TV-satsning Matadorerne lader noget tilbage at ønske. En ting er seriens forkrampede skuespil, som gør den til noget af en lidelse. Noget andet er, at serien reelt er en forherligelse af kapitalistisk udbytning og udplyndring – ude som hjemme.
Serien skildrer landets første kapitalistiske iværksættere. Men denne ”for Danmark
Efterlønsordningen blev indført i slutningen af 70’erne af en regering med Anker Jørgensen som statsminister.
Intentionen var at sikre ældre nedslidte en værdig tilbagetrækning – og give plads til flere unge på arbejdsmarkedet i en tid med stor arbejdsløshed.
Efterløn efter 53 år på arbejdsmarkedet
Min far gik på efterløn i 1984. Han var nedslidt
Hvordan får vi arbejderklassen med i klimakampen? Er vækst en del af løsningen på klimakrisen eller en del af problemet? Og hvordan fratager vi den fossile klasse deres magt over økonomien?
Det søger vi svar på i denne episode af Sange om Merværdi, hvor værterne Alex Arash Sand Kalaee og Lasse Skou Lindstad har interviewet Matt Huber, som er professor
Selv Enhedslisten har opgivet at tale om udmeldelse af EU som et mål i sig selv, mens de ikke-parlamentariske venstrefløjsbevægelser fastholder modstanden. Men uanset nuancerne er der i den brede venstrefløj en indbygget mistanke om, at hvis endelig der skulle komme noget positivt fra EU, er det blot et skjult angreb på arbejderklasse, velfærdsstat, miljø
Den lille nørrebro-virksomhed “Det Poetiske Bureaus Forlag” udgav for nyligt Digtsamlingen Alt og Ingenting. Både den oprindelige tekst på engelsk og den dansk-oversatte tekst er trykt på samme sider i samlingen, der også har syv fine blækillustrationer af Shubnum Khan – også fra Sydafrika. Det hele fylder 32 sider.
Forsiden har centralt
Anholdte EU-politikere, ransagede kontorer, kufferter med stakkevis af kontanter og rygter om indblanding fra fremmede landes efterretningstjenester. Velkommen til EU-Parlamentets største skandale nogensinde – den såkaldte Qatar Gate / Morocco Gate korruptionssag.
Da EU-Parlamentets rejsecirkus pakkede sammen for at drage fra Bruxelles
I disse dage raser slaget om regeringens planlagte tyveri af Storebededag. En højt skattet fridag blandt lønmodtagerne, fordi den gælder for alle og kan planlægges som fælles familiedag, og ikke mindst så er det en forlænget weekend i foråret. Derfor vækker det stor vrede, når regeringen kommer som en tyv om natten og fjerner fridagen med et snuptag.
Fagbevægelsens
Første gæst er fællestillidsrepræsentant for budene i Just Eat samt nyvalgt landssekretær i 3F Ungdom. Hør August Bentholm fortælle om nul-timerskontrakter, Store Bededag og hvorfor en overenskomst med medlemsfordele ikke er vejen frem.
Hvis du vil undgå at gå glip af kommende OK23-perspektiver, så følg Radioaktiv i din foretrukne podcast-app.
Indlægget
En af de helt grundlæggende værdier, som fagbevægelsen og Socialdemokratiet hidtil har delt, er værnet om Den Danske Model – den arbejdsmarkedsmodel, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere suverænt forhandler og indgår aftaler om løn og arbejdsvilkår uden indblanding fra statens lovgivere.
Det har været en klar forudsætning for modellens langsigtede
Den seneste tid har aviserne i Danmark været fyldt med skrækhistorier fra det offentlige, engelske sundhedssystem, NHS. Ambulancer, der holder i kø, og patienter der dør på skadestuerne, fordi de ikke kan komme videre i systemet.
Forholdene denne vinter er blevet så svære for de engelske sygeplejersker, at de har besluttet sig for at nedlægge arbejdet. Det
.docxpressoPlugin {
font-size: 83.35%;
}
.h5p_layout {
box-sizing: content-box !important;
}
.h5p_layout *{
float: none;
text-align: initial;
box-sizing: border-box;
}
/*to make sure that floating elements are always inside the document bounds*/
.h5p_layout:after {
content: " ";
display: block;
height: 0;
clear: both;
visibility: hidden;
}
/* a default
Artiklen er opdateret 17. januar klokken 12.47
Det har taget lidt tid, men nu ser det ud til, at fagbevægelsen har fået alle hjulene til at dreje i samme retning. De står i dag bag en underskriftindsamling for at stoppe SVM-regeringen i at fjerne Store Bededag.
”I FH taler vi på vegne af 1,3 millioner lønmodtagere. Men regeringen har ikke lyttet hverken til os,
Tidlig nytårsmorgen, hvor nytårsbranderterne slæbte sig hjem gennem regnvåde gader med tømrermændene bankende i kraniet, kunne medierne meddele, at vores samfund også har en alvorlig hovedpine. DR Nyheder meddelte, at i syv søer og åer rundt om i landet havde myndighederne målt så høje mængder af PFAS, syntetisk fremstillede fluorstoffer siden 1950’erne
I november 1938 blev en tysk diplomat skudt i Paris af en polsk jøde. Det gav Goebbels anledning til at sætte gang i forfølgelsen af tyske jøder under dække af, at det var en folkestemning, der rejste sig, fordi ”jøderne havde erklæret det tyske folk krig”.
På det tidspunkt var der stadig mange udlændinge i Tyskland, som kunne berette til deres hjemlande om, hvad
Beijing-regeringens politik over for Tibet har betydet tvangsflytning af tibetanere og etniske kinesere for at ændre befolkningssammensætningen i Tibet. Det har betydet fængsling og henrettelser af tibetanere, og det har betydet, at mange tibetanere er drevet på flugt, og selv i eksil frygter det kinesiske styres lange arme.
Men vidste du, at det ikke
https://tilmeld.dsr.dk/230201/
Indlægget Støt de britiske sygeplejerskers kamp blev først udgivet på Solidaritet.
I podcasten Vand under broen er Jonas, Janus og Jeppe i gang med at undersøge de vigtigste danske græsrodsbevægelser fra 1960erne og frem. I dette afsnit får de en snak om ungdomsoprøret med Anders Dalsager, som er historiker og ekspert på arbejderbevægelsens historie.
Faste lyttere er formentligt bekendt med, at Vand under broen er en erindringspodcast.
Rådhuspladsen var den 12. januar 2023 fyldt med folk fra hele landet, som bakkede op om bygningsarbejdernes forhandlere, der netop nu er i gang med at forhandle overenskomst på det private område. Der var også støtte fra de offentligt ansatte. Foto: Andreas Bülow
Indlægget Se billederne fra støttedemonstrationen for byggeriets ansatte blev først udgivet
Det synes at være kutyme, at udenlandske korrespondenter i Frankrig starter dækning af pensionsreformer i Frankrig med at tale om parisiske metro-lokomotivfører, der trækker sig tilbage som 52-årig. Herved er den let overbærende tone slået an: Franskmændene er forkælede, ønsker grundlæggende ikke at arbejde. De bør følge trop og som resten af Europa lade
Mandag den 9. januar stimlede omkring 3.000 tjekker sammen på pladsen foran slottet i Prag. De protesterede imod den afgående præsident Miloš Zeman og hans kronprins til posten, den medievante milliardær og tidligere premierminister Andrej Babiš.
Bag demonstrationen stod organisationen Milion Chvilek pro Demokracii, som opfordrer til at stemme en
Liberal Alliance fortæller den samme historie som fortælling, der har skabt figurer som canadiske Jordan Peterson og amerikanske Ben Shapiro. Liberal Alliance dyrker ikke nødvendigvis den samme kønskonservative incel-agtige fortælling som de amerikanske ideologi-fæller, men trods alt en fortælling om håb og frihed som det absolutte mål og som noget,
Atomkraft har altid været en væsentlig del af EU. Det skyldes blandt andet, at EU-landene har underskrevet en særlig traktat – Euratom-traktaten, som stammer fra 1957. Den har som formål at fremme brug af atomkraft gennem direkte og indirekte støtte.
Alle medlemslande i EU er medlemmer af Euratom – EU’s atomenergifællesskab.
Euratom
Under valgkampen i forbindelse med folketingsvalget i 2022, var der valgdebat i Frydenlund i det vestlige Århus. Der var helt proppet med mennesker, som ville høre politikernes holdninger, og hvorfor vi skulle stemme på dem. Det var især spændende at høre repræsentanten fra Moderaterne, som nu er nyvalgt til Folketinget, Tobias Elmstrøm Grotkjærs holdninger
Det ser ud til, at danske unge har et mere negativt billede af indvandrere end unge fra Spanien og Rumænien. Det viser en ny undersøgelse, som Action Aid og Weekend Trampolinhuset står bag i samarbejde med organisationer fra Spanien og Rumænien.
Undersøgelsen viser blandt andet, at 41,2 procent, det vil sige 4 ud af 10 danske unge, ikke ønsker, at deres børn skal
På uddannelse efter uddannelse viser det sig i disse år, at studerende – som blokerer eller truer med at blokere deres administration – vinder deres kampe. Når ledelser og rektorer ikke lytter til de ansatte eller til de studerende, så er blokader ikke bare effektive, men afgørende for at genskabe dialog og sætte demokrati i centrum for udvikling
Hvis der er noget, Socialdemokratiet mestrer bedre end alle andre partier, så er det med patos at oversælge lappeløsninger og discountordninger som forbedringer af velfærdsstaten og Den Danske Model. Partiet formår at få andre partier til at købe præmissen med hud og hår og stemmemaksimerer blandt desperate og håbefulde vælgere. Sådan var det med Arne-pensionen
Der er god grund til at tage en debat om forholdet mellem partimedlemmers indflydelse og de stadig mere parlaments- og byråds-orienterede professionelle partiapparaters bestemmende rolle.
Debatten er relevant i alle partier, men den er af særlig interesse for partierne på venstrefløjen. For hvor meget er SF og Enhedslisten kommet til at ligne de andre
At anmelde en bog, der indeholder interviews med 41 forskellige personer, er en utaknemmelig opgave. I hvert fald hvis man har et oprigtigt ønske om at være fair i sin anmeldelse. For blot det at nævne navnene på alle de interviewede vil sprænge alle rammer for en normal anmeldelse – og på hvilken måde kan man så gøre nedslag i bogen, fravalg og tilvalg, som
For tre år siden tog Mette Frederiksen et opgør med Bjarne Corydon og alt hans væsen: Konkurrencestaten, udbudsreformer, nyliberalismen. Men Socialdemokratiet er nu tilbage i Corydon’s trygge favn, hvilket er udtrykt meget præcist af ingen ringere end Anders Fogh Rasmussen:
”SVM-regeringen er en reform-regering. Flere i arbejde. Mere frit valg.
Mellem jul og nytår fik en af Politikens garvede anmeldere, Bo Tao Michaëlis, læst David Downings seneste spændingsroman ‘Schlesischer Bahnhof’.
Bogen er oversat til dansk af Niels Frølich og udgivet på Solidaritets forlag. Den vakte så stor begejstring hos anmelderen, at han gav den fem hjerter.
“Med sin Station-serie om Russells
Søren Nørgaard Graven er organisationssekretær i Solidaritet.
Årsskiftet er den obligatoriske anledning til at gøre status for mange personer og organisationer. Normalt er jeg lidt skeptisk overfor dette, for nytåret er på mange måder et tilfældigt tidspunkt at gøre status på. Men for Mediehuset Solidaritet er årsskiftet 2022/2023 et oplagt tidspunkt
Redaktionen hos Solidaritet går på juleferie fra i dag. Vi varmer os ved tanken om, at den endnu ikke er afskaffet i konkurrencestatens navn.
Samtidig er det en god lejlighed til at sende et stort og varmt tak til alle skribenterne, medlemmerne, læserne og de ivrige debattører på sociale medier.
Solidaritet er et fællesskab, og uden jer ville det ikke være muligt
Har man befundet sig lidt tid på venstrefløjen, kan man hurtigt blive beskyldt for at være klasseforræder, hykler eller andet godt, hvis man ikke har holdt sin sti ren. Derfor vil jeg gerne bekende her, at min sti ikke er ren. Jeg har både skrevet for Dagbladet Børsen, og jeg har arbejdet på den ”forkerte” side under de offentlige overenskomstforhandlinger –
Jeg voksede op i 90’erne, og fik mit første rigtige journalistarbejde som redaktør på et lille venstrefløjsmedie. Vi kæmpede med faldende abonnementer og forskellige færre tilskud. Vi var konstant på nippet til at udgive vores sidste nummer. Bladet hed This Magazine, og var allerede blevet grundlagt i 1960’erne. Dengang bredte venstreorienterede
Ved dette valg så vi, at landspolitik kan medføre drastiske forandringer i vælgernes tilslutning til de opstillede partier, med næsten tektoniske forskydninger inden for rød og blå blok. Enhedslisten gik tilbage igen – fra 13 til 9 mandater -og mistede altså denne gang 4 mandater ved folketingsvalget den 1. november.. Det er tid til analyse og selvransagelse,
Det indonesiske parlament vedtog 6. december en ny opsigtsvækkende kriminallov, der både forbyder sex uden for ægteskabet og kommunisme. Den skal erstatte Indonesiens tidligere kriminallov, der blev indført af den nederlandske kolonimagt. Men loven repræsenterer samtidig en højredrejning af det indonesiske samfund, som har stået på i næsten 10 år,
Det er en skandale, at der bliver dannet en SMV-regering (Socialdemokraterne, Moderaterne og Venstre, red.). Har den glemt ungdommen? Har den glemt at inkludere alle? Har den glemt, at vi er mindre end os selv?
Regeringen over midten er et eksempel på topstyring, et eksempel på at magten er hos folk på 45+ år. Det her er ikke et forsøg på at danne en bred regering.
Ligesom i de delvist forhandlede handelsaftaler mellem f. eks. EU og USA (TTIP), Canada (CETA) samt den aktuelle med Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay (MERCOSUR) – er der også i ECT indbygget en investeringsbeskyttelse i form af en voldgift, typisk kaldet ISDS, som i mange tilfælde har givet firmaer store ‘erstatninger’ for
Skeletterne vælter ud af skabet i disse dage. Og det ser ikke godt ud for den internationale fagbevægelse.
Den 9. december anholdte det belgiske politi den græske socialist og medlem af Europa-Parlamentet, Eva Kaili, samt fem andre personer. En af de fem andre skulle ifølge flere medier være generalsekretæren for det internationale fagforbund ITUC, Luca
Siden 24. november har den kinesiske befolkning været på gaden for at vise deres utilfredshed med landets ledelse. Vreden over regeringens drakoniske nul-Covid strategi kammede over, da en ildebrand i et højhus i byen Ürümqi dræbte flere personer. Demonstranter gik på gaden over hele landet for at kræve en forandring af Kinas coronapolitik og for at udtrykke
Nogle historier kan gå under radaren, hvis de kommer fra et lille medie. Det ved vi alt om her på Solidaritet. En af de historier, er et interview med advokaten Claus Bonnez, som har mange års erfaring med at føre sager mod politiet.
For et par uger siden gav han et interview til K-news, der er et nyhedsmedie henvendt til advokatbranchen. Her forklarer han, hvorfor
Det nye Folketing kommer til at have magten i de nu afgørende år for kloden. De år, hvor vi stadig kan nå at sikre os en fremtid med et stabilt klima og en natur i trivsel. De år, hvor klimavidenskaben siger, at vores udledninger må og skal falde DRASTISK.
FN’s klimapanel har i år slået fast, at der skal ske markante reduktioner over de næste få år i alle sektorer. Hvis
Et par dage før åbningen af COP27 i Sharm-el-Sheikh i Egypten skrev jeg, at årets konference ville blive et ”nyt topmøde om greenwashing, grøn kapitalisme og undertrykkelse”. Det var en fejl. Greenwashing og undertrykkelse var mere udbredt end nogensinde før ved det Røde Havs kyst, men den grønne kapitalisme led et tilbageslag, og den fossile industri vandt
Nu hvor SF er ude af regeringsforhandlingerne, er det tydeligere end nogensinde, at der kommer blå politik til verden med en SV-regering. Det bekræfter de lækager, som Børsen har bragt med al tydelighed. Sænkelse af selskabsskatten, topskattelettelser og et højere arbejdsudbud gennem forringede uddannelser. Det er politik, som man ikke typisk ville se
Slår man en virksomhed op i erhvervsregistret i Luxemburg, kan man finde mange informationer om ejerne. Det drejer sig om navn, fødselsdato, personnummer og fødested. Man kan også finde privatadresse eller firmaadresse.
Registret og alle disse data er offentligt tilgængelige på nettet, fordi EU har besluttet, at det skal være muligt at identificere de
Vi er vist en del, der højst har mødt den tyske socialist og socialdemokrat Eduard Bernstein i kritikken af ham, brændemærket med betegnelserne ”revisionist” og ”renegat” (frafalden). Langt om længe er der mulighed for at stifte bekendtskab med hans hovedværk: Socialismens forudsætninger og Socialdemokratiets opgaver (1899) på dansk.
Historisk interessant
Muddersæsonen bezdorizhzhia er slut, og vinteren er kommet til det krigsplagede Ukraine. Ruslands krig er dog langt fra gået i vinterhi, selv om det kolde vejr har sat en dæmper på udviklingen. Efter et efterår med en række strategisk vigtige sejre til ukrainerne i nord (Kharkiv) og syd (Kherson), er den russiske invasionshær trængt i defensiven, og fronten
I dag er vi så vant til online platforme, at det er udbredt at tale om at ”påvirke algoritmen.” Fra indholdet i Twitter og Instagram-feeds til Googles søgeforslag og konstante annoncer betjenes vi af skjulte algoritmiske processer, hvor vores online ageren og big-data automatisk ”træner” algoritmerne til at blive bedre og mere optimale.
Sådan lyder tech-kultens
Det er ikke overraskende, at Akademikernes formand for nylig i Politiken strømmede over af begejstring over Den Danske Models levedygtighed og funktionsduelighed i den offentlige sektor. Netop den særlige offentlige udgave af aftalemodellen på arbejdsmarkedet – og ikke mindst de offentligt ansattes forhandlingsform – har i årtier været
Når hun rejser rundt i Europa for at fortælle om sit arbejde, må tilhørerne ikke tage billeder. Lige om lidt skal hun hjem til Afghanistan og fortsætte arbejdet i den hemmelige kvindeorganisation RAWA. Hvis Taleban finder ud af, hvad hun laver, er hun i stor fare. Alligevel bruger Mariam Rawi al sin tid på at udbrede kendskabet til organisationens arbejde.
”RAWA
Jeg har boet i Mjølnerparken i 11 år; allerede da jeg flyttede ind, var det tydeligt, at hele området trængte til blive renoveret. Trængte til en kærlig hånd på mange måder.
Derfor var vi mange, der i sin tid stemte for en gennemgribende renovation af vores boligområde, Det blev en tid med mange møder om, hvordan det hele ville spænde an, og hvordan det færdige resultat
Den 1. december er dagen hvor regeringens parallelsamfundsliste – før kaldet ghettolisten – offentligt bliver udgivet. I den anledning havde aktivister – fra organisationer som Almen Modstand og Mellemfolkeligt Samvirke – valgt at afholde en demonstration på Slotspladsen foran Christiansborg, som varede fra 17:00 til 18:30. ”Vi står her
Elon Musk’s køb af Twitter er gået endnu værre end forventet.
På få uger har Twitters nye chef-troll (og ejer) slået et ihærdigt slag for misinformation, givet hadtale en større platform, flirtet med fascisme og lovet at give tidligere udelukkede profiler med farlige budskaber deres konto tilbage.
“Verdens rigeste mand er ligeglad med ‘ytringsfrihed’.
Anthony Barnett, en god ven, kammerat og samarbejdspartner, har netop offentliggjort en artikel i mediet openDemocracy. Det er en glimrende og værdsat kilde til at finde progressive idéer og materiale. Han gjorde mig opmærksom på den i en mail med overskriften: “Kære Yanis, vi er uenige, men solidariske!”
Da Anthony nævner mig sammen med Jeremy
I bogen Kritik af Nordisk socialisme – en aftegning af den gradualistiske position finder vi en kritik af Pelle Dragsteds seneste bog. Den har en akademisk tilgang til stoffet, og afdækker på udmærket vis både Pelle Dragsteds position i forhold til forskellige antikapitalistiske og socialistiske retninger samt uklarheder og selvmodsigelser. Det gælder
Regeringsforhandlingerne fortsætter på fjerde uge, og slår på tirsdag rekorden for de længste forhandlinger i nyere danmarkshistorie. Mens der fortsat er usikkerhed om den endelige regeringskonstellation, er der imidlertid ikke tvivl om retningen: Fra centrum-venstre skarpt mod højre. Her finder vi den sagnomspundne Midten af dansk politik, hvor
I New Zealand har højesteret for nylig dømt det diskriminerende, at man først kan stemme, når man fylder 18 år. Unge under 18 vil i høj grad skulle leve med konsekvenserne af den politik, der bliver ført nu – især på klimaområdet – og flere bør derfor have adgang til stemmeurnerne, hvis man spørger den New Zealandske højesteret. Spørgsmålet er, om parlamentet
Nordisk Socialisme må kaldes påskønnelsesværdig som et seriøst forsøg på at gentænke det uløste problem om strategien for overgangen fra kapitalisme til socialisme. Men den skitserede strategi forekommer urealistisk, idet den – som påpeget af den norske forfatter Magnus Marsdal – på et afgørende punkt bygger på en klar og fatal selvmodsigelse.
I forsøget på forstå, hvorfor et så væsentligt emne som klimaet synes at producere mere uenighed og polarisering end konsensus, kan det være en idé at vende sig mod en af russisk litteraturs helt store klassikere: Ivan Turgenjevs Fædre og Sønner.
Dikotomien er tydeligere end nogensinde før; unge idealister, ført an af aktivister som Greta Thunberg, har de
Mange journalister spekulerer for tiden i, om politikerne ser fodbold-VM. Men få stiller os spørgsmål til de økonomiske og militære bånd, som Norge har til Qatar – og om vi skal fortsætte med at have dem, efter VM er ovre.
De fleste er enige om, at FIFA aldrig skulle have truffet den korrupte afgørelse at gøre Qatar til værtsnation. Det hører med til historien,
For år tilbage blev jeg irriteret, når folk brugte udtrykkene revolutionær og reformistisk. Jeg tænkte, at det var en strid om ord. Jeg tænkte, at de, der kaldte sig “revolutionære” blot havde et behov for at se sig selv som mere “rigtige” eller “rene i troen” end de andre, som blev stemplet som “reformister”.
Der er ikke noget skønnere, end når en kunstner har integritet og skaber værker, der overrasker. Og tilmed har noget på hjerte. Sådan en kunstner er Tobias Rahim.
Netop nu har han udgivet en bog i stort format med tanker om sin verden og egen udvikling, illustreret med 33 fotos, heraf tre dick pics – efter at have været kendt som popstjerne i det officielle
“Er Solidaritet egentlig et Enhedslisten-medie?”
Det spørgsmål er jeg blevet stillet et utal af gange de seneste fire år. Selvom hyppigheden er faldet, popper det fra tid til anden stadig op. Nogle gange som en slet skjult stikpille, andre gange som en oprigtig undren. Og jeg forstår sådan set godt, hvor spørgsmålet kommer fra.
Da vi startede
Danmark er på vej mod en centrum-højre regering med Socialdemokratiet i spidsen. Mette Frederiksen fører nu Socialdemokratiet ned ad den samme sti, som partiet under Helle Thorning betrådte for over et årti siden. At dette nye Socialdemokrati mest af alt vækker minder fra 00’ernes ’reform’-prægede politik er ikke betryggende, hvis man er en del af
Danmarks Statistik har netop opgjort gini-koefficienten for 2021. Den er nu på sit højeste siden man begyndte at opgøre den i 1987. 30,2 gini-point ligger den på nu, sammenlignet med 22,07 for 35 år siden. Det er voldsomt skræmmende, når man kigger ind i en fremtid med økonomisk krise. For hvis der er én ting, der nærmest er en naturlov i Danmark er det, at kriser
For 40 år siden indførte vi i Danmark fastkurspolitikken, der låste kronen fast til først D-marken og senere Euroen. Men nu hvor vi har høj inflation bliver der snakket om gøre op med fastkurspolitikken, så Danmark kan føre sin egen pengepolitik. Hvad vil det sige at føre pengepolitik? Hvad bestemmer valutakurserne? Og er fastkurspolitikken egentlig god
Det væsentligste spørgsmål om venstrefløjens valgnederlag er: Hvor var de folkelige bevægelser? Ved valget i 2019 var det tre folkelige bevægelser, der lagde grunden til venstrefløjens væsentligste sejre i den efterfølgende valgperiode.
1. Hvor Er Der En Voksen? – med store landsdækkende demonstrationer og krav om en lov om minimumsnormeringer.
55-60 deltog i Solidaritets heldagskonference ”Venstrefløjen efter valget – Hvad gør vi nu?”, for at bearbejde bomberne i den parlamentariske magtforskydning ved folketingsvalget. Især den danske venstrefløjs udfordringer og muligheder i det, der er gået hen og blevet et frustrerende valg for mange. Arrangementet var planlagt uger før valgaftenen,
Der er behov for at se tilbage: Både til valget i 2015, og til Enhedslistens årsmøde i 2016. Her havde vi sloganet ’Fællesskab fungerer’; det var et slogan med perspektiv og med klar kant til liberalismen. Ved valget for nyligt hed det nærmest undskyldende ’Stem for klima og velfærd’. Det siger vel det hele – Enhedslisten er blevet et helt almindeligt parti som
Torsdag 24. november modtog medlemmer af Enhedslisten beskeden om, at Enhedslistens hovedbestyrelse på baggrund af det dårlige valgresultat – og nedgangen i partistøtte – vælger at spare på huslejeudgifterne, og fraflytte adressen på Studiestræde 24. Fremover vil landsorganisationens kontor være at finde på Christiansborg, sammen med
Gennem to årtier har pro-israelske lobbygrupper slået til lyd for en stærkt fordrejet definition på antisemitisme. Den er nu blevet accepteret som den officielle definition af NGO’en International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Organisationens formål er helt tydeligt at stigmatisere og knægte helt legitim kritik af Israel. Der bliver
Det er let at forstå, at der i Enhedslisten er debat efter et skuffende valgresultat. Som udenforstående skal jeg ikke blande mig i det meste, men jeg forstår godt, at det er vanskeligt at balancere medlemsdemokrati med folketingsgruppens muligheder for at reagere hurtigt. Jeg forstår også frygten for, at folketingsgruppen parlamentariseres ind i Christiansborg-logik. Men
For første gang er der konflikt på rengøringsområdet i Helsingør, og du kan vise din støtte. Rengøringsassistenterne står uden for byrådssalen på rådhuset i Helsingør, Stengade 59, mandag 28. november kl. 16:30 – før byrødderne går ind og mødes.
3F har indledt konflikt mod rengøringsvirksomheden Renell A/S, fordi firmaet ikke vil tegne overenskomst med
Enhedslisten fik en mavepuster ved folketingsvalget. Straks udbryder slagsmålet: Valgkampen skulle have haft et andet indhold, så var det ikke gået så galt og måske ligefrem godt.
Vi skulle have haft mere kant til socialdemokraterne i Socialdemokratiet og SF. Havde det virkelig bremset vores vælgerflugt til de to partier i provinsen? Skulle vi i stedet
Oxford. Cambridge. London School of Economics. De højere britiske læreanstalter er blandt de mest prestigefyldte og velrenommerede i verden, og fire af verdens bedste universiteter ligger ifølge QS World Universitys ranglister i top 10 på verdensplan.
Men der er noget galt på de hæderkronede uddannelsesinstutioner, hvor utilfredsheden blandt de ansatte
”Håb er et udsagnsord”, sagde den svenske klimaaktivist Greta Thunberg forleden i et interview til engelsk tv, og hun fortsatte: ”Det forudsætter således, at man handler, og denne handlen kan medvirke til at skabe håb.”
Alternativet, intet at foretage sig, er jo også håbløst, kunne man for egen regning tilføje. Håbløshed kan aldrig være en gangbar strategi,
– Bankerne modarbejdede kontrol, som kunne forebygge udbytte-skandalen. Problemet blev skjult med bistand fra føjelige topembedsmænd. Af hensyn til erhvervslivet. Hvor var DJØF’ernes etiske kodeks?
Magtfulde banklobbyister blokerede i årevis for skattekontrol, der kunne have forhindret, at statskassen blev svindlet for 12,7 mia. skattekroner,
En massiv mangel på ansøgere på de store velfærdsuddannelser, medarbejderopråb og -flugt fra fødegangene, mere end 50% flere børn per voksen i daginstitutionerne end i 1980erne og en massiv og stigende mistrivsel blandt børn og unge. Sådan ser velfærdsstaten Danmark ud i 2022.
Uanset hvilken regering vi får efter regeringsforhandlingerne, så bliver en
Klokken er halv ni søndag morgen. For få timer siden er FN’s topmøde om verdens eksistenstruende krise, klimakrisen, afsluttet i Sharm el-Sheikhs International Konferencecenter. Nogle kilometer derfra, på stranden ved Maya Bay sætter en stor gruppe meget blege østeuropæiske turister sig i bevægelse. I gåsegang, med sodavand i plasticbæger i den ene hånd